
Part 135 — § 135.107
More than 19 passenger seats (excluding pilot seats): a flight attendant crewmember is required.
G-0ZBBP4213E
The rule depends on the seats and the operation.
Under 14 CFR § 135.107, a Part 135 certificate holder may not operate an aircraft with a passenger seating configuration of more than 19 (excluding pilot seats) unless a flight attendant crewmember is on board. Under 14 CFR § 91.533, which applies to Part 91 Subpart F operations, airplanes with more than 19 but fewer than 51 passengers on board require one flight attendant. Many business jets have 19 seats or fewer — so a flight attendant may be operationally essential without being legally required. This page is general orientation, not legal or regulatory advice. Requirements depend on the aircraft, its configuration, the type of operation, the operator and the jurisdiction — always confirm against the rule that applies to the specific operation.

More than 19 passenger seats (excluding pilot seats): a flight attendant crewmember is required.

More than 19 but fewer than 51 passengers on board: one flight attendant required.

Often no regulatory requirement — but operators may still assign cabin crew for safety and service.

Where a flight attendant is required, operator training and qualification obligations apply.
When does US regulation require a flight attendant on board?
Count the passenger seats (and passengers on board for § 91.533)
Identify Part 91, Part 91 Subpart F or Part 135
Apply the rule that fits the operation
Match crew training to the requirement
Only in certain cases — for example Part 135 aircraft with more than 19 passenger seats, or Part 91 Subpart F airplanes with more than 19 passengers on board.
The subpart of Part 91 covering large and turbine-powered multiengine airplanes and fractional ownership program aircraft.
Speak directly with EDAERO about your mission.