G-0ZBBP4213E

Cabin Crew Regulatory Status — FAA, EASA, GCAAWhen is a cabin crew member legally a required crewmember?

Talk to EDAERO →

Status depends on the rule, not the uniform.

Whether a person is legally treated as a required safety crewmember depends on the applicable civil aviation framework — the aircraft, its passenger seating configuration, the type of operation, the operator and the jurisdiction. This page is general orientation, not legal or regulatory advice. Requirements depend on the aircraft, its configuration, the type of operation, the operator and the jurisdiction — always confirm against the rule that applies to the specific operation.

What it involves

Cabin Crew Regulatory Status — FAA, EASA, GCAA,
explained.

FAA — Part 135 — Cabin Crew Regulatory Status — FAA, EASA, GCAA | private aviation
01

FAA — Part 135

14 CFR § 135.107: a certificate holder may not operate an aircraft with a passenger seating configuration of more than 19 (excluding pilot seats) without a flight attendant crewmember on board.

FAA — Part 91 — Cabin Crew Regulatory Status — FAA, EASA, GCAA | private aviation
02

FAA — Part 91

14 CFR § 91.533 applies to Part 91 Subpart F operations; for example, airplanes with more than 19 but less than 51 passengers on board require one flight attendant.

EASA — ORO.CC.100 — Cabin Crew Regulatory Status — FAA, EASA, GCAA | private aviation
03

EASA — ORO.CC.100

For aircraft with a maximum operational passenger seating configuration (MOPSC) of more than 19, at least one cabin crew member shall be assigned when carrying passengers.

GCAA & other authorities — Cabin Crew Regulatory Status — FAA, EASA, GCAA | private aviation
04

GCAA & other authorities

Each authority applies its own rules and certification requirements — confirm against the regulation in force for the operation.

When is a cabin crew member legally a required crewmember?

How EDAERO coordinates it

Part of one
clear answer.

01

Identify the aircraft and its passenger seating configuration

02

Identify the type of operation (e.g. private or commercial)

03

Identify the authority and rule that applies

04

Confirm required crew and training obligations

Frequently asked

Common
questions.

Is a flight attendant required on a private jet?

It depends. Under FAA and EASA rules, the thresholds above relate to passenger seating or passengers carried; smaller aircraft and some operations may not require one. Always check the rule that applies.

Does EDAERO decide a crew member’s regulatory status?

No. EDAERO does not determine regulatory status or eligibility. The operator remains responsible.

Elena A. Dragomir
Contact

Elena A. Dragomir

Founder & CEO, EDAERO

Speak directly with EDAERO about your mission.

← Back to Cabin Roles in Private Aviation